Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Kongresni trg nekoč in danes

Avtor: Janez Kromar, sreda 24.08.2016

Stari ljubljanski obrambni jarek pred rimsko Emono in kasneje srednjeveško Ljubljano, v katerem so se nabirale zgodovinske odplake, je trenutno eden najlepših in po funkciji stavb najpomembnejših predelov Ljubljane. Danes nosi ime Kongresni trg, in sicer po ljubljanskem kongresu Svete alianse leta 1821, na katerem se je zbralo 500 delegatov iz celotne Evrope. Med njimi tudi ruski car Aleksander I., avstrijski cesar Franc I., neapeljski kralj Ferdinand IV., modenski vladar Franc IV. Modenski. Ljubljančani so med kongresom plesali, gledali gledališke predstave, ognjemet in mimohode ter opazovali dogodke na Ljubljanici.

 

Stavbe okoli trga so danes Univerza v Ljubljani, včasih kranjski deželni dvorec in banovina, Kazina, po vojni nekaj časa celo slovenska skupščina, Slovenska filharmonija, Uršulinska cerkev, Gimnazija Jožeta Plečnika in Slovenska matica.

Tla na trgu so izvotlili in naredili garažo, ki ne moti Ljubljančanov. Starejše pa kljub vsemu večkrat zmoti hrup prireditev, ki so danes redni gost na nekdanji parkirni ploščadi. Vendar se tudi to pozabi, ko zaigrajo nepozabne slovenske popevke ali milozvočne operne arije.

Parku kljub velikosti že zmanjkuje zraka, zato bo preboj proti Knafljevemu prehodu, ki ga je imel v glavi že arhitekt Plečnik, nujno potreben.

Vse dogajanje se umiri v krošnjah mogočnih platan, ki so tudi Plečnikova zasluga. Platane z višine opazujejo množico spomenikov v parku Zvezda, poslušajo šepet obiskovalcev znanega bara Platana ali pa turiste, utrujene od vseh lepot in zgodovine, ki so našli hladno senco pod njimi, same pa modro molčijo.

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE