Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Antropološki muzej v Vancouvru

Avtor: dr. Tanja Hohnec, petek 16.11.2018

Če je razumeti arheološki in zgodovinski muzej Pointe-à-Callière v Montrealu kot poklon arheologiji (glej blog 3), pa je antropološki muzej v Vancouvru nedvomno poklon etnologiji oziroma kulturni antropologiji.

Museum of Anthropology at UBC (krajše MOA) se nahaja v sklopu univerze Britanska Kolumbija, na »nesramno« privlačni lokaciji ob morju, na skrajnem zahodnem obrobju Vancouvra. Univerza je bila ustanovljena leta 1915 z motom Tuum Est ali »Tvoja je« in danes velja za najbolj mednarodno in multikulturno univerzo na svetu, ki se redno uvršča med dvajset najboljših javnih univerz (https://www.ubc.ca/about/).

Muzejska stavba je bila zgrajena leta 1976 po načrtih znanega kanadskega arhitekta Arthurja Eriksona, ki je zmagal na javnem arhitekturnem natečaju. Zasnovana je tako, da njena zunanjost povzema krajinske značilnosti goratega in razčlenjenega območja zahodne obale, notranjost pa izhaja iz interpretacije dediščine bivanja staroselskih ljudstev. Dragocena zbirka totemov v vsej svoji umetniški veličini zasije v odsevu naravne svetlobe velike steklene dvorane. Kljub betonu, ki je pogosto uporabljen material arhitektovega oblikovanja in tudi sicer v tem obdobju, se zasnova subtilno klanja izročilu prvih ljudstev Musqueam ter jih simbolno vrača v dom njihovih prednikov.

Porečje delte reke Frazer prerašča morska trava, tisočletja ga je naseljevalo ljudstvo  Musqueam, »ljudstvo trave« v prevodu. Del staroselske kulture prikazuje tudi muzejska zbirka na prostem z rekonstrukcijo bivališč ljudstva Haida Guai. Njihovo izvirno območje vasi Ninstints na otoku Queen Charlotte Islands je bilo leta 1981 uvrščeno na seznam svetovne dediščine Unesca (https://whc.unesco.org/en/list/157). V muzeju so tudi občasne tematske in gostujoče razstave, v avgustu 2018 na primer o vlogi žensk v Latinski Ameriki ter o njihovem uporu in boju za enakopravnost, ki se kažeta skozi umetniško izražanje. Posebej je zanimiva zastekljena in depojsko oblikovana zbirka kultur z vsega sveta, Evropo zastopa zbirka uporabnih predmetov iz porcelana. Posamezni tematski prostori so kot zalivi, v katerega so zajete zaprte vitrine, dodatni materiali v predalih ter računalniki, preko katerih je mogoče dostopati do različnih gradiv, fototeke, digitalizirane inventarne dokumentacije ter drugih muzejskih strokovnih področij. Katalog muzejske zbirke, ki šteje okrog 45.000 predmetov je dostopen tudi na spletu (http://collection-online.moa.ubc.ca/).

Dragocenost, obogatitev in priročna dopolnitev za študente kulturne antropologije. Oddelek se nenaključno nahaja v neposredni bližini muzeja in je tako rekoč njegov sestavni del.

Dr. Tanja Hohnec

Antropološki muzej v VancouvruAntropološki muzej v VancouvruAntropološki muzej v VancouvruAntropološki muzej v Vancouvru
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE