Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Aljažev stolp – Ohranimo naš simbol

Avtor: Info D.S., torek 04.09.2018

Aljažev stolp za kratek čas zapušča vrh Triglava

Aljažev stolp, spomenik državnega pomena (EŠD 5531) ter eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih narodnih simbolov, bo v mesecu septembru deležen celovite prenove.

Stolp je 123 let kljuboval zahtevnim vremenskim razmeram in preživel težke zgodovinske preizkušnje; nenazadnje pa je tudi neprimerno vedenje vse številčnejših obiskovalcev botrovalo nujnosti prenovitvenih posegov. Te je po današnjih konservatorskih standardih mogoče izvesti le v ustreznih delavnicah.

Na ZVKDS Restavratorskem centru smo skupaj s sodelavci iz Narodnega muzeja Slovenije oblikovali potek prenove, ki bo omogočil ohranitev stolpa prihodnjim rodovom. V projektu pa aktivno sodeluje tudi Planinska zveza Slovenije in Slovenska vojska. Aljažev stolp bo s helikopterskim prevozom prepeljan z vrha Triglava v dolino. V času pred odvozom stolpa bodo na vrhu Triglava potekla pripravljalna dela, zato bo dostop do stolpa omejen.  Za red bodo skrbeli predstavniki Planinske zveze Slovenije, ZVKDS-ja ter Gorska reševalna služba Mojstrana. Prosimo, upoštevajte njihova navodila, da bodo dela lahko izvedena kvalitetno in varno.

Prenova bo trajala predvidoma do konca septembra 2018 in originalen Aljažev stolp bo vrnjen na svoje izvorno mesto, kamor ga je postavil Jakob Aljaz. 

 

Časovnica

1895

Jakob Aljaž duhovnik, skladatelj, planinec, predvsem pa goreči domoljub, v burnih časih iskanja in oblikovanja slovenske narodne istovetnosti  na Triglavu, najvišjem vrhu Slovenije, postavi valjast kovinski stolp s stožčasto streho, ki ga zaključuje zastavica.

Stolpa se prime ime Aljažev stolp in stolp postane ne samo dragoceno planinsko zatočišče na vrhu Julijskih Alp, temveč kmalu preraste v simbolno zavetišče vseh Slovencev.1900-2000

Podobe stolpa so se skozi čas spreminjale; vsaka izmed njih je pustila svoj pečat: kot izredno racionalen, surov, zgolj pocinkan kovinski stolp ob postavitvi, bel valj s črno kapo na prehodu iz 19. v 20. stoletje, med t. i. malarsko vojno odet v barve slovenske in italijanske trobojnice, v rdeči preobleki z zvezdo na vrhu v času socializma po drugi svetovni vojni in končno v današnji podobi, v odtenkih sive. Fotografije: ob postavitvi, planinki leta 1945 in v rdečem, posneto 1972.2015

Restavratorski center ZVKDS izdela Konservatorski načrt za ohranitev in vzdrževanje Aljaževega stolpa.

2017

V začetku leta Vlada Republike Slovenije za upravljavca zemljišča in Aljaževega stolpa določi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije. 

Petek, 07.09. 2018 ob 10. uri  

Aljažev stolp bo predvidoma (zaradi nepredvidljivh vremenskih razmer v visokogorju, potrditev termina s strani prevoznika - Slovenske vojske do zadnjega dne ni mogoča) prvič v svoji pestri  zgodovini za kratek čas zapustil vrh Triglava.

V času pred odvozom stolpa bodo na vrhu Triglava potekala pripravljalna dela, zato bo dostop do stolpa omejen.  Za red bodo skrbeli predstavniki Planinske zveze Slovenije, ZVKDS-ja ter Gorska reševalna služba Mojstrana.

Prosimo, upoštevajte njihova navodila, da bodo dela lahko izvedena kvalitetno in varno.

September 2018

Skladno s Konservatorskim načrtom bo Restavratorski center, ZVKDS izvedel vzdrževalne-restavratorske posege in predvidoma konec septembra bo originalen stolp spet stal na svojem mestu – na vrhu Triglava. 

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE