Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Aljažev stolp

Avtor: Sabina Ravnikar, torek 18.09.2018

 

Predstavljamo vam izbor razglednic o Aljaževem stolpu iz Zbirke starih razglednic, ki jih hranimo na ZVKDS Območna enota Ljubljana.

Nekaj utrinkov Aljaževih zapisov ob postavitvi stolpa …

Jakob Aljaž je svoje spomine v dovški župnijski kroniki pisal retrospektivno. Šele leta 1912 ob svoji upokojitvi (po 23 letih plodnega delovanja) je v dokaj skopem in stenografskem nizanju podatkov zabeležil ključne in predvsem zanj pomembne dogodke.

V letu 1895 je zabeležil:

Avgusta  1895 je  napravil Aljaž na Triglavu železen stolp »Aljažev stolp«, premer m 1.25, v katerem je panorama na steni namalana z imeni vseh vidnih gorskih vršacev – pa tudi je v vetru zavetje za zoper mrzle vetrove. Stroški so bili 300 ft. Turn je podaril Aljaž slovenskemu planinskemu društvu.

Zapisal Jakob Aljaž 1895, Dovška župnijska kronika

Med letoma 1922-1923 je v Planinskem vestniku izšla serija člankov pod skupnim naslovom Planinski spomini, kjer je Aljažev slog pisanja bolj izčrpen, lahkoten in mestoma tudi šaljiv.

V tej najvišji zgradbi v naši državi se hrani spominska knjiga, štampiljke, trije okrogli stoliči za počitek, posebno ob mrzlem vetru, in na steni je naslikana panorama z imeni daljnih in bližnjih gora. Ob mrzlem vetru je v stolpiču dobro zavetišče, seveda le za trojico, četvorico ljudi. Prvotno sem imel v njem tudi samovar in steklenico špirita; to je bilo v tistih časih, ko so na planine zahajali le idealisti – poštenjaki.

Jakob Aljaž, Planinski vestnik 6, 1922

Aljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDSAljažev stolp, ZVKDS
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE