Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Blog

Da bi bile vsebine spletnega dnevnika ZVKDS karseda zanimive, smo k bloganju povabili poznavalce s področja, s katerim se ukvarjamo – varuhe dediščine.

Če tudi vas zanima to področje in bi radi pisali o njem na našem spletnem dnevniku, dobrodošli.

Vsi ostali pa vljudno vabljeni k branju.

Zato jo poskusimo razumeti holistično, povezovalno, interdisciplinarno in vključujoče.

Avtor: dr. Tanja Hohnec, 23.11.2021

Elektronski viri in podatkovne baze so postali v današnji družbi stalnica, pomembna pri dostopu do informacij, ki nam omogočajo uspešno raziskovalno dejavnost, učenje in pridobivanje novih znanj. Različne baze podatkov nam omogočajo pridobivanje izvlečkov, člankov, e-knjig, tudi pridobivanje slikovnega gradiva in raziskovanje ter brskanje po zakladnicah znanj.

26.08.2021

V  letu 2021 Območna enota Ljubljana obeležuje 70 letnico delovanja. Začetki segajo v leto 1951, ko je pod okriljem Mestnega muzeja deloval Referat za spomeniško varstvo, kjer je pionirsko delo opravljal konservator Nace Šumi. Referat se je leta 1957 preoblikoval v Zavod za ureditev stare Ljubljane in se do današnjih dni še večkrat reformiral in preimenoval.

Lahko smo ponosni, da imamo med nagrajenci tudi »varuhinjo kulturne dediščine«, arhitektko Marušo Zorec, ki je leta 2012 prejela nagrado Prešernovega sklada za prenovo grajske pristave gradu Ormož, kar je tako rekoč doslej edina konservatorska državna nagrada.

Avtor: dr. Tanja Hohnec, 08.02.2021

V letošnjem letu smo v dar prejeli zbirko starih razglednic  iz obdobja 1950-1980.

Avtor: Sabina Ravnikar, 22.12.2020

V tednu med 31. 8. in 4. 9. je potekala mednarodna delavnica »Retuša na stenskih poslikavah - Metodološki pristopi, tehnike in materiali«, ki jo je vodil priznani florentinski konservator-restavrator stenskih slik in štukatur Alberto Felici, organizirala pa sta jo Zavod za varstvo kulturne dediščine, Restavratorski center in Društvo restavratorjev Slovenije.

Avtor: Anita Kavčič, 23.09.2020

Skoraj vsaka kmetija v Zgornji Savinjski dolini je imela kaščo ali »kašto« bodisi kot samostojno stavbo bodisi kot prostor pod streho večnamenskega gospodarskega poslopja.

Avtor: dr. Tanja Hohnec, 04.08.2020

 V aprilu mineva 77 let , ko so se 17. aprila 1943 v preprosto iz brun postavljeno barako v Kočevskem rogu naselili prvi prebivalci.

Avtor: Judita Podgornik Zaletelj, 24.04.2020

Dr. Robert Peskar, generalni konservator ZVKDS nas vabi na sprehod.

Iskreno upamo, da boste uživali v pogledih na našo prelepo dediščino.

Avtor: dr. Robert Peskar, 16.04.2020

Barva leta 2020 je po izboru barvne lestvice Pantone »klasično« modra. Modra barva, ki izraža zaupanje in povezanost ima tudi močan simbolni pomen.

Avtor: Sabina Ravnikar, 08.04.2020

Strani

© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE