Iskalnik

Kontakt

RSSInstagram

Prijavite se na Občasnik

Privoščite si dobro čtivo in spoznajte našo kulturno dediščino!
Za vas pripravljamo vsebine s področja varstva, zakonodaje, razstav, publikacij in domačih ter mednarodnih projektov.

Delavnica Richarda Wolbersa "Nove metode čiščenja stenskih poslikav z geli"

Delavnica z naslovom New Methods of Cleaning Wall Paintings using gels je potekala med 11. in 16. junijem 2018 na Restavratorskem centru ter dveh izbranih spomeniških lokacijah v Ljubljani. Šestdnevni izobraževalni sklop je bil razdeljen na teoretični in praktični del, kjer so se udeleženci seznanili z metodami čiščenja z geli na vodni osnovi, raztopinami, emulzijami in postopki za čiščenje poroznih materialov, ki jih predstavljajo stenske slike z anorgansko in organsko sestavo.

Tridnevna dopoldanska predavanja so bila namenjena teoretskim osnovam, ki jim je v popoldanskih urah sledilo praktično delo s pripravo gelov in preizkušanjem njihovega učinkovanja. Naslednje tri dni se je izvajal praktični del na dveh lokacijah v mestnem jedru, kjer so udeleženci na baročnih poslikavah s kompleksno problematiko testirali pripravljene gele ter določali metodologijo za čiščenje površin.

Na praktičnem delu je sodelovalo dvajset udeležencev iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Švice, Belgije, ZDA, Poljske, Danske, Nemčije, Švedske in Francije, teoretskih predavanj, ki so bila odprta za večje število oseb, pa se je udeležilo šestdeset slušateljev.

Dodatno je bila po zaključku delavnice organizirana enodnevna ekskurzija, namenjena ogledu kulturnih in naravnih znamenitosti kraškega območja, na kateri so udeleženci razpravljali o problemih in rešitvah pri restavriranju in konserviranju stenskih poslikav.


Praktični del v ateljeju, foto Ajda Mladenovič


Priprava vzorcev agar gela, foto Ajda Mladenovič


Določanje lastnosti površine, foto Ajda Mladenovič

Organizacija dogodka:

International Academic Projects Ltd (IAP), London

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Restavratorski center, Ljubljana


Izbira pravega gela, foto Ajda Mladenovič


Preizkus čiščenja z izbranim gelom, foto Ajda Mladenovič


Čiščenje površine - sonde, foto Tine Benedik

Predavatelj:

Richard C. Wolbers je izredni profesor na Univerzi v Delawaru in koordinator za znanstveno področje podiplomskega študijskega programa ohranjanja umetniških del. Poleg tega deluje tudi kot konservator-restavrator na področju slikarstva v muzeju Winterthur (Delaware, ZDA). Kot diplomant biokemije, magister slikarstva in magister konservatorstva-restavratorstva umetniških del se je že v osemdesetih letih 20. stol. intenzivno začel ukvarjati z naravoslovnimi tehnikami  karakterizacije slikarskih materialov, predvsem pa s  problematikami na področju čiščenja kulturne dediščine. Prav na slednjem področju je v zadnjih tridesetih letih izvedel izjemno pionirsko delo in neverjetno revolucijo tehnološkega in metodološkega razvoja čistilnih sistemov.  V prakso je vpeljal številne materiale, večinoma razvite za potrebe drugih strokovnih panog. Njihovo uporabo je prilagodil specifikam raznolikih umetniških del in posledično oblikoval umetninam neagresivne, selektivne in kontrolirane metode čiščenja, njegove metode pa so usmerjene tudi k varnim in zdravju konservatorja-restavratorja ter naravi neškodljivim procesom dela.  Njegove raziskave in inovacije so objavljene v številnih člankih in nepogrešljivi knjigi Cleaning Painted Surfaces: Aqueous Methods (Archetype Publications, 2000), poleg tega pa svoje znanje že leta deli tudi na številnih delavnicah širom sveta, končno tudi v slovenskem prostoru.


Ogled poslikav v hrastoveljski cerkvi, foto Ajda Mladenovič


Del udeležencev izleta in ključar Gradišča, foto Minka Osojnik

Operativni organizacijski odbor:

koordinacija in priprava gradiva ter materiala za praktični del delavnice, izvedba naravoslovnih raziskav ter strokovne ekskurzije:

  • Martina Lesar Kikelj
  • Ajda Mladenovič
  • Vlasta Čobal Sedmak
  • Tanja Mesojedec
  • Jelka Kuret
  • Katja Kavkler
  • Maša Kavčič
  • Lea Legan
  • Domen Kranjc
  • Andrej Jazbec
  • Minka Osojnik
© 2015 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE